Vad är Asperger Syndrom?

Eftersom jag ska börja om helt från början ska jag börja med att berätta vad Asperger är.

Asperger Syndrom är en diagnos inom Autismspektrat. Autismspektrat innehåller flera diagnoser, bland annat just Asperger syndrom, men även klassisk autism, atypisk autism med flera. Alla dessa diagnoser är nära besläktade; vi har en mycket nedsatt social förmåga och föreställningsförmåga. Inom en snar framtid kommer alla dessa olika diagnoser "försvinna" och samtliga kommer kallas för helt enkelt Autism.

Ingen autistisk diagnos syns på utsidan medan vi har en mycket nedatt förmåga till ett bra socialt agerande. Eftersom ingen kan se på vår utsida att vi är annorlunda förväntar sig ingen att vi ska bete oss konstigt, och därför blir vi ofta missförstådda och mobbade. Andra förstår sällan oss och vi förstår sällan andra.

Symptom som en autist uppvisar är

* Mycket bra logiskt tänkande, vilket leder till att vi ofta tolkar saker bokstavligt och har svårt urskilja seriösa ord och ironi.

* Tar ofta illa upp om något skämtar med en

* Fokuserar mer på detaljer än helheten.

* Mycket nedsatt förmåga att tolka kroppsspråk och ansiktsuttryck.

* Sällan medvetna om de oskrivna sociala reglerna som att alltid knacka innan man kliver in och inte avbryta.

* Visar ofta (omedvetet) ett felaktigt kroppsspråk som får andra att ta illa upp.

* Mycket ärliga av sig. Ibland lite för ärliga.

* Tänker mycket strategiskt.

* Är mycket beroende av tydliga scheman, tidsramar osv. Tydliga och konkreta beskrivningar.

* Överkänslig för ljud, ljus och när någon rör en. En klapp på axeln kan innebära smärta och för tajta kläder är extremt obehagligt.

Trots att man har en autistisk diagnos är man givetvis fortfarande en unik människa, som alla andra. En aspergare visar inte alla symptom, vi är alltså inga robotar som alla beteer oss lika dant. Jag hoppas att ni nu fått en inblick om vad asperger innebär. Har ni frågor är ni alltid välkomna att skriva till mig på mikaela_ohlin@hotmail.com

Sagt av folket

Snacka på:

Nick:
Minns mej

E-postadress: (skit i denna)

URL/Bloggadress: Fyll i så jag kan besöka!

Dina ord:

Trackback
RSS 2.0